זה מכבר השתתפתי בכנס טבע תרפיה שנערך בביה"ס לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב. סדנת הפתיחה שהייתה, מטבע הדברים, חוויתית, נערכה בחוץ, מה שהתאפשר הודות למרחבים הפתוחים והירוקים בין בנייני אוניברסיטת תל אביב.
בכניסת לקמפוס של אוניברסיטת תל אביב אי אפשר שלא להיתקל בדיונון, חנות הספרים, שמושכת אליה לא רק סטודנטים. תחושת הקמפוס של אוניברסיטת תל אביב מתחילה כבר שם.
תחילתה של אוניברסיטת תל אביב בשנות השלושים בהקמתו של המכון הביולוגי הפדגוגי באבו כביר שהתמקד במחקר זואולוגי ובוטני. לימים, הפך מכון זה למכון אוניברסיטאי, הגרעין ממנו צמחה אוניברסיטת תל אביב. רק בסוף שנות השישים זכתה האוניברסיטה להכרה של המועצה להשכלה גבוהה.
קמפוס אוניברסיטת תל אביב מכיל פקולטות, כגון פקולטה להנדסה,אומנויות, מדעי החברה, הרוח, החיים, פקולטה למשפטים, לניהול ולרפואה ועוד. אוניברסיטת תל אביב כוללת בתוכה גם בתי ספר. פקולטה מוגדרת כיחידה אוניברסיטאית עצמאית, במקרה זה של אוניברסיטת תל אביב, העוסקת במחקר ובהוראה, ובראשה דיקאן. בתי ספר מכוונים ומכשירים , כגון, ביה"ס לעבודה סוציאלית, לחינוך, למוסיקה, לרפואת שיניים ועוד.
גם מכונים הם חלק מהחיים האקדמיים באוניברסיטת תל אביב, והם מצויים בפקולטות השונות כמו אוניברסיטת ת"א משפטים, מקדמים מחקר ומקיימים כנסים ופעולים בתחומים מגוונים. לדוגמה, מרכז דיין ללימודי המזרח התיכון ואפריקה, מכון נטויז'ן לחקר האינטרנט, המרכז לחקר הביולוגיה של הסרטן ועוד רבים.
אי אפשר שלא להזכיר בנשימה אחת עם היחידות האקדמיות באוניברסיטת תל אביב את הפרויקטים המיוחדים המכוונים לקהילה. לדוגמה, פרויקט נוער שוחר מדע, שחי ונושם כעשרים שנה. צעירים סופגים אווירה אקדמית ומקבלים מענה לצימאונם לדעת בתכניות מגוונות, השואבות את כוחן מהתשתית הרחבה והמאפשרת של אוניברסיטת תל אביב.
תכנית אחרת באוניברסיטת תל אביב, לא פחות מושכת ומאתגרת לצעירים, הינה לימודי סמסטר אחד במדעים לנוער מצטיין מהפריפריה הגיאוגרפית, קרי צפון הארץ ודרומה, ומהפריפריה החברתית, קרי אזורים בעלי חסך בצריכת השכלה. לימודים שכאלה גם מקרבים, ולו במעט, את הפריפריה למרכז, במקרה זה אל אוניברסיטת תל אביב, וגם מקרבים את החלום של צעירים אל אפשרות מימושו.
דוגמה אחרת לפרויקט חברתי של אוניברסיטת תל אביב הינה יוזמת פרייס ברודי ביפו, המתמקדת מבחינת גיאוגרפית בשכונת יפו ג' ובשכונת עג'מי. ביוזמה זו מעורבות עשרות תכניות בתחומים מגוונים, כגון חינוך, בריאות, רווחה ועוד, ומטרתן לקדם ולחזק את התושבים, גם את התלמידים דרך לימודים וגם את המבוגרים דרך העשרות ושיפור שירותים.
לאוניברסיטת תל אביב יוזמות נוספות בעלות אופי חברתי, כגון קמפוס טבע, אוניברסיטה בעם, תכניות לחינוך משפטי ועוד. אלה מעידים על המטרה שהציבה לה אוניברסיטת תל אביב למעורבות חברתית.
בדירוג האוניברסיטאות, המתבצע ע"י מכון מחקר פרטי, נמצאת אוניברסיטת תל אביב בעת הזו במקום החמישי אחרי הטכניון, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת בן גוריון והמרכז הבינתחומי, ירידה של דירוג אחד לעומת שנה קודמת. יש המייחסים את המקום בדירוג למשבר התקציבי. יחד עם זאת, דירוג הלימודים עצמם אוניברסיטת ת"א נשאר יציב, מקום שמיני.
אוניברסיטת תל אביב נחשבת לאוניברסיטה הגדולה בישראל עם מגוון התחומים הרחב ביותר מכל מערכות הידע. היא מקיימת מחקר ברמה עולמית, מכשירה ומלמדת, חוברת גם לקהילה, ומשמשת כר לפיתוח החברה על בסיס ידע וכוח אדם מקצועי.
כנס טבע תרפיה בו השתתפתי לאחרונה הינו אחד מאירועים רבים המתקיימים שם, באוניברסיטת תל אביב, אם על כר הדשא ואם בכיתות הלימוד או באולמי הרצאה. החוויה האקדמית חיה ונושמת!
ענת, כותבת תוכן מקצועית. כתיבת מאמרים מכל הסוגים. להזמנת מאמרים ופרטים נוספים ניתן לפנות במייל anatsi4@gmail.com